Brouwen

brewing-1000x393

 

Het brouwen van bier is voor 100% een natuurlijk proces. Het basisrecept is nog steeds streng bewaakt, en de beginselen van zijn succes zijn hetzelfde gebleven: ingrediënten van hoge kwaliteit en een perfect gecontroleerd brouwproces.

Gerst

Gerst behoort tot de grasfamilie. Het is een belangrijk voedselgewas. Maar 15-20% van de bewerkte gerst is bestemd voor het brouwen. Gerst wordt vermout tijdens het vermoutingsproces. Hoe donkerder de mout, hoe donkerder het bier. Gemoute gerst beïnvloedt met name de kleur, smaak, het schuim en het mondgevoel.

Hop

Hop zorgt voor de kenmerkende, bittere smaak van ons bier. Ook heeft hop invloed op het schuim, het aroma en is het een natuurlijk middel tegen bierbederf. De hop ranken groeien acht meter hoog. Alleen de vrouwelijke hopbellen worden gebruikt bij het brouwen.

Water

Water vertegenwoordigt meer dan 90% van het bier. Schoon water is essentieel voor een goede kwaliteit van bier.

Gist

Gist is een levend micro-organisme dat tijdens het vergistingsproces moutsuikers omzet in alcohol en koolstofdioxide. Er zijn twee typen: bovengisting en ondergisting. Bovengisting gebeurt op kamertemperatuur, ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen. In 1886 ontdekte Dr. Elion, leerling van Dr. Louis Pasteur, de beroemde Heineken® A-gist. Tot op de dag van vandaag wordt deze speciale gist in het Heineken®-recept gebruikt.

Het Brouwproces

Het brouwproces voor pilsener bier doorloopt verschillende stappen: het vermouten van de gerst, het brouwen, het vergisten en het afvullen. Hieronder een korte uitleg van de brouwprocessen.

Brouwproces

Vermouten 

Als eerste stap van het brouwproces worden de zaden van de gerst gekiemd en gedroogd. Dit proces heet het "vermouten". Hierdoor komt het aroma beter tot haar recht, evenals de smaakcomponenten van de gerst. Door dit proces ontstaat de unieke geur en smaak van het bier. Sommige bieren gebruiken deels ongemoute gerst, maar in zowel Heineken®-, Amstel- als Brand-bier zit 100% gemoute gerst.

Brouwen 

Dan volgt het brouwproces. Zetmeel in de mout wordt omgezet in vergistbare suikers. Dit gebeurt met hulp van mout eigen enzymen. Dit proces kent vijf fases:

1. De mout wordt gemalen, vermengd met water en daarna opgewarmd. Daarna volgt het maischproces (de tweede fase).
2. Hierin worden de natuurlijke enzymen geactiveerd, waardoor het zetmeel omgezet kan worden in vergistbare en onvergistbare suikers.
3. Dan volgt de wortfiltratie. Wort is een vloeistof, bestaande uit de moutsuikers die in de eerste fase zijn ontstaan. In een klaringskuip ontstaat heldere wort zonder onopgeloste delen, onder andere het kaf van de gerst wordt afgescheiden. Het opgevangen kaf wordt bostel genoemd en wordt afgevoerd als veevoer.
4. In fase vier wordt de wort gekookt, waardoor de enzymen worden geïnactiveerd. Het steriliseren van de wort, het verdampen van het water en het uitvlokken van de eiwitten gebeurt in dit proces. Ook wordt de hop toegevoegd. De bestanddelen uit de hop worden opgelost, waardoor de typische bittere smaak en het aroma van bier ontstaat. Hop is een plant, en alleen het vrouwelijke hopdeel "de hopbel" wordt gebruikt bij het brouwen van bier.
5. In de laatste fase worden de vaste delen (o.a. eiwitten en hopresten) afgescheiden in een whirlpool. Dan wordt de wort gekoeld. Tot slot wordt lucht toegevoegd en kan het proces van vergisting beginnen.

Vergisting 

Na het brouwproces volgt de vergisting. In dit proces worden de wortsuikers door gist in alcohol en koolstofdioxide omgezet. Hieruit vloeien de vele aroma's en smaakcomponenten, welke specifiek zijn voor de gistsoort die wordt toegepast, uit voort.

Lagering 

Eén van de laatste fases van de vergisting is de lagering bij 0 °C. Het doel hiervan is de klaring en stabilisatie van het bier. Dit zorgt voor dat de troebeling in het bier grotendeels neerslaat.

Filtratie 

Voordat het bier daadwerkelijk verpakt wordt, moet de resttroebeling uit het bier gehaald worden. Bij sommige speciaalbieren is dit juist niet het geval. In het filtratieproces wordt de optimale helderheid van het bier bereikt.

Verpakken 

Tot slot wordt het product verpakt in flessen, blikken of fusten. Het bier moet zijn goede kwaliteit behouden: het moet beschermd worden tegen o.a. licht en zuurstof. De flessen worden zorgvuldig schoongemaakt en daarna afgevuld. De afgevulde flessen en blikken worden gepasteuriseerd. De houdbaarheid van het bier wordt hiermee verlengd en eventuele gistcellen worden door de warmte geïnactiveerd. Machines pakken de flessen of blikken in, in kratjes of karton, zodat het uiteindelijk bij de consument terecht kan komen.

Wil je meer informatie weten over het brouwen van bier? Vul dan hier het contactformulier in.